Skip to main content

NCERT Solutions for Class 7 English Poorvi Chapter 6 Say The Right Thing

NCERT Solutions for Class 7 English Poorvi Chapter 6 Say The Right Thing

Page 70 Let us do these activities before we read

I. Work in pairs and discuss.
Say the Right Thing Question Answer Class 7 English Poorvi Chapter 6 1

Question 1.
What does “Athithi Devo Bhava” mean?
Answer:
It is a Sanskrit phrase that translates to “The guest is equivalent to God.” It emphasises the Indian cultural value of treating guests with utmost respect, warmth, and hospitality.

Question 2.
Why is it important to be polite to guests?
Answer:
Being polite to guests creates a welcoming atmosphere, makes them feel valued and comfortable, and reflects positively on the host. Politeness strengthens relationships and upholds social harmony.

II. Choose the statements that display polite behaviour when you have guests at home. 
1. Offer the guests a glass of water.
2. Enquire about the well-being of the guests.
3. Ask the guests when they would leave.
4. Comment critically about the habits of guests.
5. Accompany the guests to the door when they leave.
Answer:
The statements that display polite behaviour when we have guests at home are:
1. Offer the guests a glass of water.
2. Enquire about the well-being of the guests.
5. Accompany the guests to the door when they leave.

III. Sometimes you find that a few friends in class are rude while disagreeing with each other on certain issues. Work in groups. How would you deal with such a situation? Share at least three ways in which you can do this.
Answer:
Here are three ways to deal with rude behaviour among friends during disagreements.
1. Stay Calm and Neutral: Instead of taking sides, try to stay calm and listen to both perspectives. Sometimes just having someone neutral can cool things down.

2. Encourage Respectful Communication: Politely remind your friends to express their views without being rude. You can say something like, “let’s try to understand each other without getting personal.”

3. Find Common Ground or Suggest a Break up: Help find points they agree on, or suggest taking a short break to avoid things getting worse. A little time apart can help everyone cool off and reflect.

Page 74– Let us discuss

I. Complete the table given below based on Scene I of the play. An example has been done for you. Share your answers with your classmates and the teacher.
Say the Right Thing Question Answer Class 7 English Poorvi Chapter 6 2
Answer:

SpeakerWords of the SpeakerReason
Mrs. ShawThe room looks cleaner now. Put that coat away in your bedroom.To instruct Mary to keep the room tidy
MaryYou’re always telling me to put things away.To express frustration at her mother’s frequent instructions.
MaiyI’m not a child!To assert her independence and maturity.
Mrs. ShawSay things that will please them.To highlight the importance of being kind as a way to ensure Mary says the appropriate things when guests arrive

II. Do you think Mary will be able to follow her mother’s advice successfully when Mrs. Harding and Mrs. Lee visit? Why or why not?
Answer:
Mary tries hard to follow her mother’s advice, but it seems unlikely she will succeed. She is confident and eager, but she doesn’t fully understand how to talk politely or think before speaking. This might lead to mistakes when the guests arrive.

Page 77– Let us discuss

I. Rectify the false statements given below from Scene II of the play. An example has been done for you. Share your answers with your classmates and the teacher.

Question 1.
Mrs. Harding states that they do not like London as it is not the same as Lanfield.
Answer:
Mrs. Harding states that they like Lanfield very much even though it is not the same as London.

Question 2.
Mrs. Harding was pleased to know that Mary was familiar with her children.
Answer:
Mrs. Harding was not pleased because she clarified that she did not have any children.

Question 3.
Mrs. Shaw shared that she liked Mrs. Best as she read a lot of newspapers.
Answer:
Mrs. Shaw shared that she liked Mrs. Best as a person, not because she read newspapers.

Question 4.
Mrs. Harding and Mrs. Shaw agree that wearing a blue dress with a red coat is unfashionable.
Answer:
Mrs. Shaw quickly stated that she liked blue dresses and red coats to avoid offending Mrs. Harding, who mentioned that she often wears a blue dress with a red coat.

Question 5.
Mary shares that she finds the dog outside the window cute.
Answer:
Mary shares that she finds the dog outside dirty and expresses her dislike for it, not finding it cute. Later, she discovers that the dog belongs to Mrs. Harding.

BrightWay Coaching Academy

Comments

Popular posts from this blog

NCERT Solutions for Class 6 English

 NCERT Solutions for Class 6 English  Application for Sick Leave Application for Leave for Marriage Lesson 1 A Bottle of Dew NCERT Solutions Extra Questions Application to the principal asking for two days leave for attending relative’s wedding Poem 1 The Raven and The Fox Word-Meaning NCERT Solutions Extra Questions Lesson 2 Rama to the Rescue NCERT Solutions Extra Questions  Poem 2 A Friend's Prayer NCERT Solutions Extra Questions Lesson 3 The Unlikely Best Friends NCERT Solutions Extra Questions Lesson 4 The Chair NCERT Solutions Extra Questions Poem 3 What A Bird Thought NCERT Solutions Extra Questions  Lesson 4 Neem Baba NCERT Solutions Extra Questions Lesson 6 Spices That Heal Us NCERT Solutions Extra Questions Lesson 7 A Change of Heart NCERT Solutions Extra Questions Poem 4 The Winner NCERT Solutions Extra Questions Lesson 8 Yoga A Way of Life NCERT Solutions Extra Questions  Poem 5 The Kites NCERT Solutions Extra Questions  Lesson 9 Hamara Bharat -...

NCERT Solutions for English Class 6 Lesson 2 Rama to the Rescue

NCERT Solutions for English Class 6 Lesson 2 Rama to the Rescue  Let us think and reflect I. Read the following lines and then answer the questions that follow.  1. Man: What’s the matter? What are you looking at?      Wife: Ssssh! Listen!     Man: Somebody is trying to get in.     Wife: I … I think he has got in … the noise has stopped. (i) What makes the man say the first line? (ii) Choose the correct option.      The wife says ‘Ssssh! Listen!’. What does the word ‘Ssssh’ mean here?       a. sleep B. help C. rest D. be silent (iii) How can you tell that the wife was listening carefully? 2. Rama, the village kotwal, ran to the house from which he heard his name being called. Rama: Oh, Oh! Some thief has dug his way into this house. (i) Fill in the blank with the correct word from the given lines. The villagers caught the thief and took him to the _____________________. (ii) Choose the correct option. What do ...

Solutions for Class 8 Science

Solutions for Class 8 Science CH-1 Crop Production and management               NCERT Solutions Ch-2 Microorganisms : Friends And Foe               NCERT Solutions               Important Questions CH-3: Coal and Petroleum             NCERT Solutions            Important Questions CH-4 Combustion And Flame               NCERT Solutions               Important Questions CH-5 Conservation Of Plants And Animals               NCERT Solutions CH-6 Reproduction In Animals                NCERT Solutions               Important Questions CH-7 Reaching the age of Adolescence  किशोरावस्था की ओर     ...