Skip to main content

NCERT Solutions for Class 7 English Poorvi Chapter 9 North, South, East, West

NCERT Solutions for Class 7 English Poorvi Chapter 9 North, South, East, West

Let us think and reflect (Pages 126-127)

I. Read the extracts given below and answer the questions that follow.

Question 1.
Amma tells me that places like the Sundarbans are called wetlands. I never knew such a place existed, and that it was possible for trees called mangroves to grow in seawater! But Amma is sad about how much this place floods today.
We also saw crocodiles and a lonely snake while boating. I hope they don’t follow us home.
How is everyone? Are you missing me yet?

(i) What feeling does Shaana most likely experience when she says, “I never knew such a place existed…”?
A. pride
B. hope
C. relief
D. wonder
Answer:
D. Wonder

(ii) Complete the following sentence with a suitable reason.
Amma is sad about the frequent flooding in Sundarbans because ____________.
Answer:
the place is now flooding.

(iii) Select the evidence from the text that reflects a feeling of the speaker’s slight nervousness.
Answer:
The evidence from the text that reflects a feeling of the speaker’s slight nervousness Is: “I hope they don’t follow us home.”
This line, referring to seeing crocodiles and a lonely snake while boating, shows a bit of nervousness or unease about encountering wild animals.

(iv) Select the option that applies to both the Assertion and the Reason.
Assertion: The speaker is missing her friends.
Reason: The speaker wishes to know the well-being of her friends.
A. Both the assertion and the reason are true, and the reason correctly explains the assertion.
B. Both the assertion and the reason are true, but the reason does not correctly explain the assertion.
C. The assertion is true, but the reason is false.
D. Both the assertion and the reason are false.
Answer:
A. Both the Assertion and Reason are true and the reason correctly explain the assertion.

Question 2.
Amma and Appa are fast asleep, and I should be sleeping too, but I just love looking out of the window. I think we’re in the southwest part of the country, in Goa, and you won’t believe how nice the plateaus look. There are so many hills here, and beaches too.
There are also a lot of tunnels that the train goes through. I used to be afraid of tunnels, but I’m not any more. Someday, I wish we could all go on a tour of the plateaus.
(i) Complete the sentence with a suitable reason.
The speaker chooses to stay awake because ____________.
Answer:
she wants to experience the beautiful plateaus, hills and beaches.

(ii) What does the speaker mean by saying, you won’t believe how nice the plateaus look’?
Answer:
The speaker means to say that the plateaus are so beautiful or breathtaking that her friends might find them unbelievable unless they see it for themselves.

(iii) What has been the change in the speaker’s attitude towards tunnels?
A. from fear to comfort
B. from courage to confidence
C. from doubt to clarity
D. from fascination to delight
Answer:
A. from fear to comfort.

(iv) Fill in the blanks with the correct option from those given in the brackets.
The speaker’s wish to share the experience of touring the plateaus with others indicates her ____________ (ability to communicate/sense of connection) as well as the value she places on ____________ (shared experiences/updating information) with her peers.
Answer:
sense of connection; shared experience.

II. Answer the following questions.

Question 1.
Shaana mentions that she used to be afraid of tunnels. What could have been the most likely reason for her to be scared of tunnels?
Answer:
Shaana mentions that she used to be afraid of tunnels which probably is the tendency of all small children. At such a tender age children are generally afraid of darkness.

Question 2.
Do you think Shaana’s Appa and Amma enjoyed themselves, just like children do? Support your answer with evidence from the text.
Answer:
Shaana’s appa and amma enjoyed playing like children with the snowball or even splashing water at each other. They were thrilled to go for scuba diving.

Question 3.
Shaana mentions less snow in the glaciers and more flooding in the SundarbAnswer:Explain what these observations indicate.
Answer:
Shaana’s observations about less snow in the glaciers and more flooding in the Sundarbans indicate the effects of climate change and global warming.

Question 4.
Shaana’s visits to different parts of the country highlight the diversity of India’s geography. Support this statement with evidence from the text.
Answer:
Shaana’s visit to various destinations throughout the country exhibits the richness of India’s geography as she describes the ice capped glaciers of Kashmir and Himachal Pradesh to the dense forest areas of Arunachal Pradesh. Shaana describes the wetlands of Sundarbans to the desert of Gujarat followed by the coastal areas and beaches.

Question 5.
How did Shaana use language to convey her excitement, curiosity, and sometimes her fears about the places she visits?
Answer:
Shaana uses lively words to depict her excitement, asking questions to express curiosity, and short, tense sentences to share her fears. She describes sights, sounds, and feelings to bring places to life. When excited, she uses energetic words. When curious, she wonders about things. When scared, she uses dark descriptions to show her fear.

Question 6.
What might Shaana have learnt from her travels across India? How would it impact her understanding of the country?
Answer:
Shaana might have learnt about India’s diverse landscapes, cultures and environmental issues. This would help her understand the country’s richness and the need to care for its people and nature.

Question 7.
What could be the author’s purpose of presenting the text in the form of postcards?
Answer:
The author uses postcards to make the text more personal and engaging. Postcards capture Shaana’s thoughts and experiences in a short, unique way making readers feel like they are travelling with her. The whole story looks so relatable because of the way she shares the anecdotes of her trip.

BrightWay Coaching Academy

Comments

Popular posts from this blog

NCERT Solutions for Class 6 English

 NCERT Solutions for Class 6 English  Application for Sick Leave Application for Leave for Marriage Lesson 1 A Bottle of Dew NCERT Solutions Extra Questions Application to the principal asking for two days leave for attending relative’s wedding Poem 1 The Raven and The Fox Word-Meaning NCERT Solutions Extra Questions Lesson 2 Rama to the Rescue NCERT Solutions Extra Questions  Poem 2 A Friend's Prayer NCERT Solutions Extra Questions Lesson 3 The Unlikely Best Friends NCERT Solutions Extra Questions Lesson 4 The Chair NCERT Solutions Extra Questions Poem 3 What A Bird Thought NCERT Solutions Extra Questions  Lesson 4 Neem Baba NCERT Solutions Extra Questions Lesson 6 Spices That Heal Us NCERT Solutions Extra Questions Lesson 7 A Change of Heart NCERT Solutions Extra Questions Poem 4 The Winner NCERT Solutions Extra Questions Lesson 8 Yoga A Way of Life NCERT Solutions Extra Questions  Poem 5 The Kites NCERT Solutions Extra Questions  Lesson 9 Hamara Bharat -...

NCERT Solutions for English Class 6 Lesson 2 Rama to the Rescue

NCERT Solutions for English Class 6 Lesson 2 Rama to the Rescue  Let us think and reflect I. Read the following lines and then answer the questions that follow.  1. Man: What’s the matter? What are you looking at?      Wife: Ssssh! Listen!     Man: Somebody is trying to get in.     Wife: I … I think he has got in … the noise has stopped. (i) What makes the man say the first line? (ii) Choose the correct option.      The wife says ‘Ssssh! Listen!’. What does the word ‘Ssssh’ mean here?       a. sleep B. help C. rest D. be silent (iii) How can you tell that the wife was listening carefully? 2. Rama, the village kotwal, ran to the house from which he heard his name being called. Rama: Oh, Oh! Some thief has dug his way into this house. (i) Fill in the blank with the correct word from the given lines. The villagers caught the thief and took him to the _____________________. (ii) Choose the correct option. What do ...

Solutions for Class 8 Science

Solutions for Class 8 Science CH-1 Crop Production and management               NCERT Solutions Ch-2 Microorganisms : Friends And Foe               NCERT Solutions               Important Questions CH-3: Coal and Petroleum             NCERT Solutions            Important Questions CH-4 Combustion And Flame               NCERT Solutions               Important Questions CH-5 Conservation Of Plants And Animals               NCERT Solutions CH-6 Reproduction In Animals                NCERT Solutions               Important Questions CH-7 Reaching the age of Adolescence  किशोरावस्था की ओर     ...